Obsah

Ukážky jedál s Veľkonočnou tematikou

Typ: ostatné
Foto 1zo dňa 17.marca 2015...

Ukážky jedál s Veľkonočnou tematikou

zo dňa 17.marca 2015

Obec Bystričany uskutočnila dňa 17. marca 2015 v popoludňajších hodinách v kultúrnom dome ukážku prípravy jedál s Veľkonočnou tematikou.Záujemkyne – gazdinkysa stretli v hojnom počte.Ukážky a poučné rady nám odovzdali majsterky odborného výcviku zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Prievidze, Bc. Jana Priečková a Bc. Dana Martišeková. Predviedli nám prípravu kuracej rolády – galatíny z vykosteného kuracieho mäsa, syrovú roládu (recepty prikladáme) a nárezovú misu. Pozorne sme sledovali i výzdobu slávnostného stolovania k Veľkej noci. Vyskúšali sme si i skladanie servítok do zaujímavých tvarov a podôb. Naučili sme sa niečo nové, zaujímavé a užitočné.

RECEPTY :

Kuracia roláda (galantína)

Suroviny : kurča -1500g, kuracia pečeň -100g, cibuľa – 1 ks, vajcia – 5 ks, pečivo – 5 ks, olej, petržlenová vňať, vegeta, grilovacie korenie, maslo -125g, čierne korenie, soľ, rasca.

Postup: kurča si vykostíme od chrbtovej časti až nám ostane plát mäsa s kožou. Potom mäso naklepeme, osolíme a naplníme plnkou. Zvinieme do rolády a zaviažeme špagátom.Vrch potrieme grilovacím korením a roztopeným maslom a dáme na rozotretý plech olejom. Podlejeme vodou, pečieme približne 1,5 hod. na 200 stupňov a počas pečenia podlievame vodou.

Syrová roláda s hroznom

Suroviny : syr Tehla 45% - 350g, maslo -125g, syrokrém – 150g, hrozno -200g (môžeme nahradiť olivami, špenátom, atď...), trochu soli.

1. Postup : syr Tehlu dáme v celosti do mikrotenového sáčku, spravíme uzlík. Dáme do vody, keď začne vrieť, znížime teplotu a pomaly varom necháme syr rozpustiť. Potom sáčok vyberieme. Na doske po bokoch sáčok rozrežeme a rýchlo ešte teplé rozvaľkáme na plát. Potom si vyšľaháme maslo + syrokrém a dochutíme soľou. Cukrárenskou stierkou ponatierame na syrový plát a poukladáme hneď z kraja hrozno a zvinieme s fóliou do rolády. Necháme stuhnúť v chladničke.

2. Postup : plátky syra postupne poukladáme za sebou a rozotrieme plnku. Uložíme hrozno, zvinieme s fóliou do rolády a necháme stuhnúť v chladničke.

Prajeme dobrú chuť a veselú Veľkú noc!



Vytvorené: 12. 3. 2015
Posledná aktualizácia: 18. 8. 2017 23:24
Autor: Správce Webu