Rozhovor s prokurátorkou aj o reedukačnom centre v Chalmovej

Zuzana Hozová z Generálnej prokuratúry SR pre Denník N opisuje, akú hrôzu odhaľovala, keď kontrolovala i štátne zariadenie v našom katastri.

Pred viac ako dvomi mesiacmi náš starosta a všetci poslanci a poslankyne zastupiteľstva poslali ministrovi školstva otvorený list, v ktorom žiadali okamžitú nápravu roky prehliadanej a neakceptovateľnej situácie v štátnom reedukačnom centre, ktoré sídli v našej miestnej časti Bystričany-Chalmová. I keď sa o šokujúci stav a neprípustné pomery v tomto školskom zariadení pre deti a mladistvých zaujímali viaceré médiá vrátane celoštátnych televízií, do dnešného dňa sa vaši volení zástupcovia odpovede od kompetentných nedočkali.

A to ani napriek tomu, že na posledné zasadnutie miestneho zastupiteľstva pozvali i riaditeľa štátneho Reedukačného centra Bystričany, ktorý síce prišiel, ale žiadne riešenia ani plány neponúkol.

Viac o tejto dôležitej téme sa dozviete v najnovšom rozhovore redaktorky Denníka N Márie Benedikovičovej s pokurátorkou Generálnej prokuratúry SR Zuzanou Hozovou.

ÚRYVOK Z ROZHOVORU 

- Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský hovorí, že k rovnakým zisteniam ako vy došla jeho predchodkyňa Jana Dubovcová pred desiatimi rokmi, a apeluje na všetkých zodpovedných, aby to nezostalo pri tom, že budú prebiehať pracovné stretnutia, z ktorých budú zápisnice, ale nie reálne opatrenia. Je nádej, že sa reálne opatrenia prijmú?

"Reedukačné centrum Bystričany je zariadenie, ktoré dlhodobo funguje a má 12 detí, idú naň státisíce eur. Je v budove, ktorá je rozťahaná; nečudujem sa tomu, že tam medzi deťmi dochádza k páchaniu trestnej činnosti. No pýtam sa: to je taký problém ustriehnuť 12 malých detí pri väčšom počte zamestnancov?

Okrem nás tam bol pán prokurátor krajskej prokuratúry na previerke a rozprával sa tam s chalanom, ktorý mu povedal to isté čo mne: že si nemôže čítať, pretože čítať nevie. Ten chalan má tento rok 18 rokov, ale na papieri navštevuje učilište. Tu je množstvo problémov, ktoré nie sú riešené, a my ideme vyčleňovať prostriedky na zariadenia len preto, aby sme si mohli povedať, že v tejto obci funguje reedukačné zariadenie už toľko a toľko rokov. A jeho výsledky? Pri všetkej úcte žiadne.

Nech mi nájdu prípady detí, ktoré sa fantasticky začlenili do spoločnosti vďaka reedukácii v tomto zariadení. Prišiel mi otvorený list po tom, čo bolo medializované zhodnotenie, a ja sa plne stotožňujem s tým, čo napísali tamojší poslanci a starosta Obec Bystričany. Toto zariadenie malo byť dávno zatvorené. Neboli to len naše zistenia, ale aj štátnej školskej inšpekcie takých rozmerov, že zariadenie malo byť hneď vyradené zo siete školských zariadení.

Povedzme si, zamestnancom to vyhovuje. Tiež by som chcela mať cez leto dva mesiace prázdnin, že ešte aj tých 12 detí niekam pošleme, niekam ich upraceme. Keď práve nepríde za mnou, že v noci bolo obeťou sexuálneho násilia, tak je všetko v poriadku. Na papieri."

FOTO: Tomáš Benedikovič / Denník N.